26 Şubat 2013 Salı

Yoğun kokulu katmerli nergis



(2019 yılı için mail adresim veya telefonumdan rezervasyon yapınız, çünkü nergis soğanlarım erkenden tükenmektedir)



25 yıl önce kimden edindiğimi hatırlayamadığım bir adet ''Double Daffodil Erlicheer'' türü nergis soğanını köydeki zeytinliğimde yıllarca hobi amaçlı çoğaltmağa çalıştım..Bu arada, bu nergis türünün ülkemizde pek bulunmadığını ve bilinmediğini de tesbit ettim ve artık sayıları oldukça artan nergislerimin her yıl belli bir miktarını nergisseverlere satmaya karar verdim..Bu nadide nergisler ayrıca  ''agaclar.net'' ve ADNAN KAYGAN facebook hesabım üzerinden de yapılmaktadır.

Satışa sunduğum 8 nergis türü fotoğrafları için bakınız:

https://kokulunergis.blogspot.com/?fbclid=IwAR0UQjIYLvRydkqxFhq5vJhN2ROW42fLDm2fm5m26YG6EpevAS6IxB9u6uw

https://www.facebook.com/adnan.kaygan

http://www.agaclar.net/forum/sogan-yumru-rizom-satis/36144.htm



Double Daffodil Erlicheer türü nergislerin özellikleri:

- Nergislerin içinde koku bakımından en üst sıralarda yer alan bu nergislerin çiçekleri katmerli ve çok gösterişlidir.
- İyi bir ortamda yetişmiş iri soğanlar bir çiçek sapında 15-16 adete kadar tomurcuk verirler.
- Saksıda olmamak şartıyla bahçelere ekilen nergisler çok aşırı soğuklara dahi dayanabilirler..(Literatürde -30'lara kadar dayanabildiği belirtilmektedir) Ülkemizin her yöresinde rahatlıkla yetiştirilebilir.
- Bakımı zahmetsizdir ve şubat sonları veya genellikle mart ayı içinde açarlar..
- Anormal bakım hataları yapılmadıkça soğanlar her yıl çiçek açarlar..İyi bakım yapılırsa, aynı soğan ikinci yıl 3-7 arası çiçek sapı dahi verebilirler.
- Sizlere gönderdiğim soğanlar en iri soğanlar olup, ağırlıkları 40-70 gram arası değişmektedir.


Birim fiyatı:
- Bir adet '''erlicheer''  türü nergis soğanı fiyatı 8 liradır.
- Ayrıca ülkemizde Karaburun nergisi olarak bilinen ocak ayı başlarında açan erkenci bir tür olan Double Daffodil Constantinapolis türü nergis te satıyorum..Tanesi 5 liradır..Karaburun nergisi ılıman bölgelere uygun olup, çiçek verimi düşük bir türdür; bu yüzden garanti veremiyorum.

Teslim koşulları :
- Lütfen taleplerinizi erkenden iletiniz veya bedellerini en geç haziran sonuna kadar vereceğim banka hesap veya posta çeki hesaplarımdan birine yatırınız.Soğan sökümü haziran sonunda yapılmakta olup genelde  temmuzun ilk haftasında ARAS kargo ile gönderilmektedir.Gönderdiğim soğanların saklanması kolaydır..Üstü açık bir mukavva kutuda veya bir file içinde evinizin en serin,güneş görmeyen havadar bir köşesinde dikim zamanı olan kasım ayına kadar saklayabilirsiniz..


Kargo: Alıcı ödemeli olarak en hesaplı fiyatla ARAS kargo ile gönderilir.

Şehir :Biga/Çanakkale

E-posta :
kygnad@gmail.com

Adnan KAYGAN
Telefon : 0542 597 8901

Güzel bir nergis öyküsü:

DEDEMİN NERGİSLERİ

http://www.beyazatlipress.com/?p=161

30 Aralık 2012 Pazar

kokulu katmerli nergis

Fotoğraflarda gördüğünüz  ''double daffodil erlicheer'' türü , yoğun kokulu,katmerli nergis soğanlarından edinmek istiyorsanız  lütfen 0542 597 8901'den irtibat kurunuz.

Satışa sunduğum 8 kokulu nergislerin fotoğrafları için bakınız:

https://kokulunergis.blogspot.com/?fbclid=IwAR0UQjIYLvRydkqxFhq5vJhN2ROW42fLDm2fm5m26YG6EpevAS6IxB9u6uw

Adnan KAYGAN- Biga/Çanakkale

e-posta: kygnad@gmail.com
       

























Önceki yıllarda ''Erlicheer'' nergisi edinen üyelerimizin mesajlarını okumak ve çektikleri fotoğrafları görmek istiyorsanız:

Nergis
http://www.agaclar.net/forum/776923-post936.htm
Nergis
heyyamola / bahçe
Nergis
Nergis
Nergis
Nergis
Nergis
Nergis
Nergis
Nergis
SDurul / Bahçe
Nergis
Nergis
Nergis
Nergis
Nergis
Nergis
Nergis
Nergis
Nergis
Nergis
Nergis
SDurul / Bahçe
Nergis
Nergis
Nergis
Nergis
Nergis
Nergis
Nergis
Nergis
Nergis
Nergis
Nergis
Nergis
Nergis
Nergis
Nergis
Nergis

Kurumuş çiçekleriyle vazonuzu süsleyebilirsiniz:
Nergis
........................................................................................................................................................

Nergis soğanlarının ekimi, bakımı:


Ekim zamanı:
Nergis soğanlarını Ankara gibi kışı sert geçen yörelerde kışa girmeden önce köklenmelerini sağlamak için ekim ayı ortalarında, diğer ılıman bölgelerde ise kasım ayı içinde ekmeniz uygundur.
Toprak istekleri:
Nergisler genelde hafif asidik toprakları sever..Eğer bahçenize ekmeyi düşünüyorsanız; ekim yapılacak yerlerinin bol güneş alan bir alan olmasına dikkat ediniz, rüzgara kapalı-kuytu yerleri seçiniz..Ağaç altlarına, gün boyu gölge olan yerlere kesinlikle ekmeyiniz..Aşırı yağışlarda suyun göllenme yapmadığı, su birikmeyen yerleri tercih ediniz..Eğer bahçe toprağınız çok yapışkan, ağır, killi yapıdaysa dere kumu ve çakılı ile karıştırarak daha gözenekli olmasını sağlayabilirsiniz.
Ekim yapmadan önce, toprağa yanmış hayvan gübresi ve torf, yaprak çürüntüleri ilave ederek bel küreği ile en az 20-25 santim derinlikte kazarak toprağı havalandırıp karıştırınız..Nergislerinizi ayrı ayrı yerlere ve sıralar halinde değil, 15′er santim aralıklarla daire şeklinde , küme olarak ekiniz..Ekimden hemen sonra toprağı bol sulayınız.
Soğanlarınızı özellikle Ankara gibi kışı sert ve donlu geçebilen yerlerde 10-12 santim derinliğe ekiniz ve üzerini don olaylarına karşı 2-3 santim yaprak çürüntüsü ile örtmeniz yararlı olacaktır.Ayrıca, her soğanın yanına küçük bir dal parçası sokarak yerlerinin belli olmasını sağlayınız.
Ayrıca, bahçenize ekeceğiniz soğanları yazın sulanmayan, yaz çiçeklerinin olmadığı yerlere ekiniz..Yoksa bütün bir yaz boyunca yaprakları kurumaksızın yeşil kalırlar ve 3-4 aylık çok gerekli uyku döneminden mahrum kalırlar, bu da onların gelecek yıl çiçeklenmelerini olumsuz etkiler..
Saksılara ekmeyi düşünüyorsanız, geniş ve hiç olmazsa 20-25 santim derinlikteki saksıları tercih ederek, 10-15 santim aralıklarla ve soğanın en üst kısmı hafifçe gözükecek derinlikte ekiniz.Yani soğanları derine gömmeyiniz.
En ideal saksı harcı, 2/5 iyi-kaliteli toprak+ 2/5 çok iyi yanmış hayvan gübresi ve 1/5 torfu karıştırarak elde edebilirsiniz..toprak ağır, killi ise bir miktar dere kumuda karıştırabilirsiniz..
Ekimden sonra saksı toprağını alttan-üstten iyice sulayınız..
Daha sonra, filiz uçları görünmeye başlayınca hafif sulamalarla yetininiz..
Ankara gibi kışı sert ve donlu geçebilen yerlerde, saksı toprağının çok ıslak değil, hafif nemli olmasına özen gösteriniz..Don olaylarından önce saksılarınızı varsa serin-kapalı balkonunuza alınız, serin-kapalı bir balkonunuz yoksa saksılarınızın etrafını naylon ile örtünüz veya varsa bir mukavva kutu içine koyunuz.
Ev içine, kaloriferli-sıcak ortamlara asla aktarmayın, yani gereksiz yere, erkenden gelişip şımarmaklarına izin vermeyin..
Gübre istekleri:
En ideal yetiştirme ortamı, iyi toprak+torf+yanmış hayvan gübresi karışımıdır..Hatta, saksılarınızın harcına dere kumu da ilave ederseniz, daha süzek olacak ve toprağınız çamurlaşmıyacaktır.
Gelişigüzel, göz kararıyla suni gübre kullanmayınız..Eğer kimyasal gübre kullanmayı isterseniz 15x15x15 kompoze gübre tercih ediniz, metrekareye 40 gramdan fazla kullanmayınız ve toprakta iyice karıştırınız.
Soğan çevrelerine birer tatlı kaşığı kemik unu verebilirsiniz..
Potasyum kaynağı olarak, saksı toprağınıza 1-2 tatlı kaşığı odun külü karıştırabilirsiniz, fakat odun külünü soğan diplerine kesinlikle koymayınız..Toprağa çok kaliteli ve çok iyi yanmış hayvan gübresi karıştırdığınız zaman başka hiçbir ilave besin kaynağı, gübre koymanıza gerek yoktur.
Yanmamış, olgunlaşmamış gübre kesinlikle kullanılmamalıdır… Çünkü, yanmamış gübrede azot fazladır..Nergis çok fazla azotu sevmez..
Azot fazlalığı, soğanlarda zayıf ve gevşek doku oluşturacağı için risklere karşı dayanıksız duruma getirir.
Çiçek sonrasında nergis soğanları azota değil; en çok, soğanın iriliğini sağlayan potasyuma ve gelecek yılın çiçek oluşumunun iyi olmasını sağlayan fosfora ihtiyaç duyar..
Eğer soğanları ektiğiniz toprağa, 1/5 gibi bir oranda çok iyi yanmış bir hayvan gübresi verdiyseniz, çiçekler geçtikten sonra da ayrıca hayvan gübresi vermenize gerek yoktur..Soğanlar yeterli potasyum ve fosforu ondan sağlayacaktır..Haziran ortalarına kadar sulama ile yetinebilirsiniz..
Ekim yaptığınız toprağın fosfor ve potasyum açısından fakir olduğunu düşünüyorsanız, denizyosunu gibi organik gübrelerle takviye yapabilirsiniz..1 litre suya bir çay kaşığı yeter..15 gün arayla 2 kez verebilirsiniz.
Çiçeklenme döneminden sonra da haziran ayı ortalarına kadar yapacağınız sulamalarla birlikte 15-20 günde bir çok hafif gübre takviyeleri yapmanız, gelecek yılın soğanlarının daha iri olmalarını sağlayacaktır..
Sulama:
Bahçenizde ektiğiniz nergislerinize anormal kuraklık, yağış azlığı olmadığı sürece sulama yapmanıza gerek yoktur..Aralıklarla yağan yağmurlar yeterlidir.
Saksılarınızda ise, soğanları ilk ektiğinizde saksı toprağınızı çok iyi sulayınız, filizler görünene kadar ise toprağı çok ıslak olacak şekilde sulamayın, saksı altlığından ve üstten hafif sulamalarla yetinin.
Saksı toprağının üstünden 5-6 santimlik bir toprağı parmağımızla eşeleyince ıslaklık hissedemiyorsak ve saksı kenarı ile saksı toprağı arasında bir boşluk oluşmaya başlamışssa, önce saksımızı üstten iyice suluyoruz, daha sonra da saksı tabağından toprak artık ememiyene kadar su veriyoruz..
-İster alttan ister üstten sulama yapalım, sulama işi bitince saksı tabağında asla su bırakmıyor, döküyoruz..
-Eğer saksı toprağının üst tabakasında beyazlanmalar, yani tuzlanma belirtileri görüyorsak, sulamayı üstten yapıp bu tuzların saksı altlığından çıkıp yıkanmalarını sağlıyoruz..
-Musluk suyu yerine saksılarımızın yağmur suyuyla sulanmasını her zaman tercih ediyoruz..
-Üstten sulama yaparken suyu yavaş yavaş veriyoruz, soğanların dibine değil, saksı kenarlarına veriyoruz suyumuzu..
-Havalar ısınmaya başlayınca, yani hava sıcaklıkları 13-16 derecelere çıkınca, filizlerin ve çiçek saplarının gelişimi hızlanacağı için özellikle susuz bırakmamaya çalışıyoruz..Çiçeklenme dönemi, nergislerin suya en çok ihtiyaç duyduğu dönemdir..ama, çok sık ve fazla su vererek şımarmalarınada sebep olmuyoruz..dengeli su vererek onların pişkin büyümelerini sağlıyoruz..
-Saksılarımızın su alma kapasitesini zamanla az çok anlarız..Bahar aylarında, gelişim hızlanınca vereceğimizin suyun yarısını üstten verdikten sonra yarısınıda alttan verebiliriz..
-Çiçeklenme döneminde artık nergisleriniz oldukça köklenip geliştiği ve kökler neredeyse saksı tabanına yakın bölgelere indiği için sadece üstten değil mutlaka alttan da sulama yapınız..
Çiçekler açıp geçtikten sonra yapılacak işler:
En önemli dönem budur..Sakın ”tamam çiçekler geçti, artık saksıları güneş görmeyen bir yere aktarayım” demeyin..Sakın ama sakın, yaprakları erkenden kesip atmayın..
Yine bol güneşli bir köşenizde, haziran ortalarına kadar düzenli sulamaya devam ediniz..Böylelikle gelecek yılın soğanları maksimum iriliğe ulaşacaklardır.
Haziran ayı ortalarında sulamayı tamamen kesiniz ve yaprakların kendiliğinden sararıp kurumalarını bekleyiniz..Daha sonra saksılarınızı kasım ayına kadar serin-gölge bir yere aktarabilirsiniz..Soğanların serin bir ortamda geçireceği bu 3-4 aylık uyku dönemi gelecek yılın çiçeklerinin bol ve büyük olmalarını sağlıyacaktır..
Nergis soğanlarınızı, yapraklar ve saksı toprağı takır takır kurumadan sakın sökmeyiniz.
Ekim kasım aylarında tekrar onları bol güneşli bir alana çıkarıp bol bol sulayarak gelecek yılın gelişimine hazırlarsınız.
Çiçekler:
Çiçek tomurcukları hava sıcaklıkları 14-15 derecelere ulaşmaya başlayınca açmaya başlar..Kokularını tam olarak hissetmeniz için tomurcukların çoğunluğunun açmasını bekleyiniz..Eğer tomurcukların açma döneminde hava sıcaklığı 7-8 gibi derecelere düşerse kokularını çok hafif duyarsınız..Telaşlanmayın..Hava sıcaklıkları tekrar 17- 20 derecelere ulaştığında tüm tomurcuklar hızla açacak ve kokularını en yoğun şekilde hissedeceksiniz..
Benim yıllardan beri edindiğim izlenimlere göre, bol güneş gören saksılarda veya açık arazide, bahçede güneşli bir yerde yetiştirilen nergislerin kokuları çok daha keskin ve yoğun olmaktadır.Örneğin, köyden getirdiğim, fidanlığımda yetişen nergislerden 15-20 sap çiçek, evimin her köşesine kokularını yayabilmektedir.
Çiçekleri kesmezseniz yerlerinde 20-30 gün dayanırlar..Çiçeklerin daha uzun süre dayanabilmesi için eğer hava sıcaklığı 25 ve üstü derecelere çıkarsa saksılarınızı aşırı güneş ışığı altında bırakmayınız ve gölge bir yere alınız..
Kesip vazoya alırsanız suyunu günde en az bir kere değiştirip,kalorifer peteği gibi sıcak noktalardan uzak tutunuz.Ayrıca, vazonuza koyduğunuz çiçeklerin saplarının ucundan 2 günde bir 4-5 milimetre kesiniz.En önemlisi,yatmadan önce vazonuzu dışarıya, balkona çıkarınız..
Soğanların sökümü ve saklanması:
Soğanları en çok 3 yılda bir, yapraklar iyice kuruyunca haziran ayı sonlarında sökünüz..Soğanları sökünce kuvvetli güneş altında bırakmayınız..Sökülen soğanlar 3-4 gün serin gölge bir yerde havalandırılınca yavruları ayırınız..Dışlarındaki eski kabuklarını ellerinizle oğuşturarak temizlerseniz iyi olur..Ayrıca köklerini de koparıp temizleyiniz..
Ekeceğiniz zamana kadar evinizin en serin, karanlık, rutubetsiz ve havadar bir köşesinde bir file veya üstü açık mukavva kutu içinde muhafaza ediniz..
Aynı ekim bakım bilgileri lale soğanları için de geçerlidir. 7-8 santim derinliğe, 10 santim aralıklarla ekmeniz yeterlidir.